Oranjeplein en Geer
Een zandpaadje door een golvend terrein moet de Geer ooit geweest zijn. Het pad vormde een doorsteek tussen de Kruidenierstraat (nu Kardinaal van Rossumstraat) en de Hoge Ham.
Ontstaan
Een zandpaadje door een golvend terrein moet de Geer ooit geweest zijn. Het pad vormde een doorsteek tussen de Kruidenierstraat (nu Kardinaal van Rossumstraat) en de Hoge Ham. Het golvende terrein vormde een uitloper van de grote stuifzandduinen van de Turkenberg. De Geer was in die tijd de benaming voor een spits toelopende bundeling van karrensporen door het stuifzand. Vanaf 1913 zijn er plannen gemaakt om de Geer te verharden, uiteindelijk gebeurt dit pas in 1930.
Van het pleintje van de Geer werd daarna een plantsoen gemaakt, het Oranjeplein. Hier werd ook een tijdje de kermis gehouden. Langs het aangelegde Oranjeplein zijn toen de eerste huizen gebouwd. Het ontstaan van de Nieuwstraat, de verbinding tussen de Geer en het nieuwe Wilhelminaplein moet in ditzelfde licht worden gezien. Het plantsoen in het midden vormt nu vooral een speelplek voor kinderen. Ernaast staat ook nog een heiligenbeeld. Voorheen werden hier ook harmonieoptredens gehouden.
Herstel van schade aan de Laurentiusschool.
V1 of ‘vliegende bom’.
Tweede wereldoorlog
Het zanderige terrein nabij de Turkenberg en de Geer vormde tijdens de Tweede Wereldoorlog een geliefd oefenterrein voor de Duitse bezetter. Zij oefenden er hun schietkunsten en repareerden er onder andere ook tanks. Ook heeft er een tijdlang een defecte tank gestaan. Deze werd uiteindelijk door buurtbewoners gestript en was een geliefde speelplek voor kinderen uit de buurt. Een paar jaar geleden zijn er ook nog een aantal rupsbanden gevonden van een Duitse tank.
De gebouwen en de bewoners aan de Geer en het Oranjeplein zijn niet ongedeerd uit de Tweede Wereldoorlog gekomen. Zo trof een verdwaalde geallieerde bom een aantal huizen in de straat. Daarbij vielen meerdere gewonden, een pasgeboren baby overleefde het ternauwernood. Na de bevrijding viel er een zware V1-raket op het terrein van de Rosario lederfabriek, gelegen tussen de Geer en de Koepelkerk. Hierbij verloor een buurtbewoner een oog en was er veel schade aan huizen en de kerk. Deze V1-raketten richtten veel schade in Dongen en omgeving en zorgden voor veel angst onder de bevolking. De V1’s maakten dan ook een angstaanjagend geluid. Het was echter het gevaarlijkst als je geen geluid meer hoorde, dan kwam de raket namelijk naar beneden.
Als u bovendien goed kijkt naar de trottoirs bij het Oranjeplein, ziet u dat deze niet allemaal mooi recht zijn. Na de Bevrijding is het Oranjeplein namelijk gebruikt als ‘parkeerplaats’ van de geallieerde tanks. De verweerde trottoirbanden zijn nog steeds het gevolg van de zware rupsbanden van deze tanks.