Fietsroute Tussen Donk en Vaart. Startpunt Museum De Looierij

De route start bij Museum de Looierij, Kerkstraat 33, 5101 BB Dongen. Uiteraard kun je de route ook op een andere locatie starten. Elk nummer leidt je naar een plaats waarover meer info is te vinden op de website (cursief gedrukt) of een attentiesteen is geplaatst met een QR-code die verwijst naar het artikel op de website. (Vet gedrukt)

 1. Start in de Kerkstraat bij het museum en fiets naar de Oude Kerk.
 2. Sla linksaf (LA) via Kardinaal van Rossumstraat, rechtsaf (RA) Tramstraat ga direct linksaf (LA) naar Geer Oranjeplein.
 3. Van het Oranjeplein, rechtsaf (RA) via de Nieuwstraat kom je uit op het Wilhelminaplein.
 4. Via Wilhelminaplein pak je de uitgang ‘Boerenbond’, ga je rechtsaf (RA) de Tramstraat in en direct linksaf (LA) de Wilhelminastraat in. Sla weer direct linksaf (LA)  naar de Oude Baan, Bij café de Viersprong sla je linksaf (LA) naar de Kanaalstraat, vlak daarna rechtsaf (RA) naar de Pastoor Dirvenstraat en dan zie je na 100 meter links de oude  Aloysiusschool.
 5. Van de Aloysiusschool vervolg je de Pastoor Dirvenstraat naar de ingang de Bergen tegenover de Deken Oomenstraat.
 6. Rijd de Pastoor Dirvenstraat uit. Sla linksaf (LA) naar de Deken Batenburgstraat en bij de rotonde linksaf (LA) naar de St. Josephstraat. Aan de linkerkant zie je de oude JAL schoenfabriek tegenover eetcafé Atlantis.
 7. Vervolg je weg door de Veldstraat (langs eetcafé Atlantis) tot de kruising met de Mgr.Nolenslaan op. Sla linksaf (LA) de Mgr. Nolenslaan op. De Mgr. Nolenslaan gaat over in de Min. Goselinglaan. Vervolg de Mion. Goselinglaan tot de Procureurweg. Sla rechtsaf (RA) de Procureurweg op. Volg de Procureurweg en rijd door richting Klein Dongen tot de Onkelsloot (fietspad). Sla linksaf (LA) en vervolg het pad langs de Onkelsloot. Je rijdt dan door de Ecologische verbindingszone.
 8. Rijd door tot de kruising met de Bolkensteeg. Sla rechtsaf (RA) naar de Bolkensteeg en vervolg de weg tot de afslag Meester Janssenweg. Sla hier linksaf (LA). Aan het einde van de Meester Janssenweg sla je rechtsaf (RA) de Vaartweg op naar de voormalige Hubertuskerk: Dongense Vaart.
 9. Daarna omkeren, Vaartweg volgen richting ’s Gravenmoer tot aan de Lage Dijk. Sla linksaf (LA) de dijk op en rijd door tot de Hoge Dijk. Sla hier rechtsaf (RA) de Dwarsdijk op.
 10. Dwarsdijk verder uitrijden tot de Emmalaan en dan rechtsaf (RA) afslaan richting Julianalaan. Stop op de hoek van de Emmalaan/Julianalaan: Oude haven ’s Gravenmoer.
 11. Sla linksaf de Havenkade op (LA). De Havenkade volgen, steek het Molenvaartje ver (LA), volg deze en sla linksaf (LA) naar de Korte Veertel, die overgaat in de Bieselaar. De Bieselaar geheel uitrijden tot de Wielstraat en dan linksaf slaan (LA)  de Wielstraat in. Doorrijden tot voorbij de Kerkdijk  tot de Hoofdstraat. Daar kom je uit bij de Geubel.
 12. Draai om en rij terug tot de Kerkdijk en sla linksaf (LA). Je komt uit bij de Hervormde Kerk. Voor de kerk onder een boom vind je een attentiesteen: Kerkebos en Wiel.
 13. Vervolg de Kerkdijk tot aan de Donge en sla voor de Donge rechtsaf (RA) het fietspad op langs de Donge (De Donge ligt links) in noordelijke richting. Steek de Donge over bij het eerste bruggetje (LA) en blijf links van de Donge rijden in noordelijke richting. Waar de Donge breder wordt sla je linksaf (LA) richting Groenendijk. Sla linksaf (LA) de Groenendijk op. Langs de Groenendijk kom je halverwege uit bij de gedempte Groenendijks Haven aan je linkerzijde.
 14. Rijd de Groenendijk af tot de Provincialeweg en sla linksaf (LA). Rij door tot de Hoge Dijk/Lage Ham en ga hier rechts in (RA). Neem kort na de afslag links (LA) de afslag naar de Watertorenstraat. Hier kom je uit bij de rode brug.
 15. Rij de Watertorenstraat uit en vervolg de Lage Ham tot de Hoge Ham. Rijd een stukje de Hoge Ham op en ga linksaf (LA) “Achter de Ham” in. Stop hier even bij een tot appartementen verbouwde looierij. Bekijk het filmpje en de omgeving. Keer terug naar de Hoge Ham sla linksaf (LA) en sla bij de Sluisweg rechtsaf (RA) en stop even bij de Donge. Bekijk ook hier het filmpje.
 16. Vanuit de Sluisweg sla je linksaf (LA) de Ruysdaelstraat in tot de Middellaan. Sla rechtsaf (RA) de Middellaan op in westelijke richting tot de Trappistenstraat. Sla linksaf (LA) de Trappistenstraat in en vervolg via het Europaplein (RA) en de Planetenstraat. Je komt nu bij de Rijensestraatweg. Sla linksaf (LA) en stop bij het bruggetje over de Donge bij de Heuvel.
 17. Rijd verder via de Heuvelstraat tot de Kerkstraat rechts. Sla de Kerkstraat in (RA).  Op nummer 33 bij het museum kun je van woensdag tot en met zondag van 13:00-17:00 uur nog even nagenieten met een kop koffie of thee. Of drink daar een welverdiend verfrissend “Tussen Donk en Vaart”-biertje dat speciaal voor deze route gebrouwen wordt en exclusief bij Museum de Looierij verkrijgbaar is. Loop ook eens vanuit het museumcafé via het terras de Donk op achter het museum. Één van de weinige overblijfselen van zandverstuivingen in de kom van Dongen.

Navigatieondersteuning GPX

Een GPX-bestand kun je gebruiken als je gids op je smartphone via een app. Het GPX-bestand openen met GPX viewer of Osm-And (Android) of GPX viewer en Osm-And (Apple). Andere te gebruiken apps zijn Komoot, Strava, Garmin, RouteYou, Ride with GPS.

Navigatieondersteuning KML

KML wordt met name gebruikt voor het programma Google Earth. Maar ook Google Maps is in staat om KML-bestanden weer te geven.

PDF downloaden fietsroute Tussen Donk & Vaart
Toerisme de Baronie

De fietsroute Tussen Donk en Vaart kunt u ook vinden op de website van Toerisme de Baronie. In de speciale routeapp van dit toeristenbureau: Sporenzoeker is de route ook opgenomen.

RBT De Langstraat

Op de website van RBT De Langstraat is ook een beschrijving te vinden van de fietsroute “Tussen Donk en Vaart”.