Fietsroute Tussen Donk en Vaart. Startpunt Museum De Looierij

De route start bij Museum de Looierij, Kerkstraat 33, 5101 BB Dongen. Uiteraard kun je de route ook op een andere locatie starten. Elk nummer leidt je naar een plaats waarover meer info is te vinden op de website (cursief gedrukt) of een attentiesteen is geplaatst met een QR-code die verwijst naar het artikel op de website. Voor wie de fietsroute wil verlengen zijn er 3 uitbreidingen gemaakt die je meenemen naar interessante plaatsen net buiten de gemeente Dongen. De routes gaan soms over half-verharde wegen, maar zijn met een normale fiets goed te fietsen.

 1. Start in de Kerkstraat bij Museum de Looierij en ga rechtsaf. Fiets de Kerkstraat uit. Aan het einde linksaf (Heuvelstraat).
 2. Na 300m passeer je het riviertje de Donge. Hier start uitbreiding A. Sla direct daarna rechtsaf naar de Heuvel. Fiets over de Heuvel en volg de weg naar de Dunantstraat. Ga rechtsaf en aan het einde (Kapucijnenstraat) opnieuw rechtsaf. Weg vervolgen (Beneluxlaan) en na ca. 400m linksaf (Belgiëlaan).
 3. Rotonde oversteken en rechtdoor tot de Sluisweg. Sla rechtsaf de Sluisweg in en stop even bij de Donge. Bekijk hier het filmpje.
 4. Sluisweg uitrijden en aan het einde linksaf (Hoge Ham) en ga bij de eerste mogelijkheid rechts “Achter de Ham” in. Stop hier even bij een tot appartementen verbouwde looierij. Bekijk het filmpje en de omgeving.
 5. Rij rechtdoor “Achter den Ham” af en ga na 300m linksaf (Haagwinde) en aan het einde linksaf (Achterhuizensticht). Aan het einde rechtsaf (Lage Ham). Bij de rotonde rechtdoor en blijf de Lage Ham volgen. Het riviertje de Donge ligt aan uw linkerkant.
 6. Na ca. 1 km. rechtsaf de Watertorenstraat in. Dit is een echte ouderwetse kasseiweg. Het bruggetje over de Donge is de rode brug. Als je de slechte kasseien wil vermijden ga je niet de Watertorenstaat in, maar blijf je de Lage Ham volgen. Na 600m ga je dan rechtsaf naar de rode brug. De kasseien zijn hier beter berijdbaar.
 7. Watertorenstaat uitrijden (of als u de Lage Ham heeft gevolgd: omkeren en terugrijden), en rechtsaf. Weg uitrijden en linksaf (Provinciale weg).
 8. Eerste weg rechts (Groenendijk). Na 700m kom je uit bij de gedempte Groenendijks Haven aan je rechterzijde. Groenendijk vervolgen en na ca. 2 km (de weg gaat hier naar links) rechtsaf het fietspad op. Het fietspad volgt de Donge die hier aan uw linkerkant ligt. Hier start uitbreiding B.
 9. Bij het sluisje de Donge oversteken en rechtsaf, fietspad vervolgen langs de Donge die nu rechts ligt. Aan de linkerkant zie je voorbeelden van het typische Slagenlandschap.
 10. Na de eerste huizen van ’s Gravenmoer, linksaf de Kerkdijk op.  Je passeert nu het Kerkebos en Wiel en daarna de Hervormde Kerk. Voor de kerk onder een boom vind je de attentiesteen: Kerkebos en Wiel.
 11. Kerkdijk uitrijden en rechtsaf de Wielstraat op. Deze gaat over in de Hoofdstraat. Je passeert het dorpsplein met het oude gemeentehuis (rechts). Hoofdstraat blijven volgen en net na eetcafé het Trefpunt linksaf, fietspad op (Hoge Dijk).
 12. Na 600m linksaf fietspad op (Dwarsdijk).  Ook hier zijn weer voorbeelden van het Slagenlandschap zichtbaar. Dwarsdijk helemaal uitrijden en aan het einde rechtsaf de Julianalaan op. Hier op de kruising met de Havenkade lag ooit de Oude haven van ’s Gravenmoer.
 13. Julianalaan uitrijden en aan het einde rechtsaf (Vaartweg). De Vaartweg gedurende 2 km blijven volgen tot aan de voormalige Hubertuskerk en café het Karrewiel: Dongense Vaart..
 14. Omkeren en na 150m. linksaf de Meester Janssenweg in. De weg uitrijden en rechtsaf de Fazantenweg op. Bocht naar links volgen naar de Bolkensteeg.
 15. Fietspad volgen en na ca. 500m linksaf fietspad (half verhard) op (Onkelsloot). Je rijdt nu door de Ecologische verbindingszone. Einde rechtsaf (Procureurweg) en na 450m linksaf (Berlagestraat). Hier start uitbreiding C. Na 400m rechtsaf, fietspad volgen (Aaltostraat) tot aan de Mgr. Nolenslaan. Net voor het einde zie je de restanten van molen “de Hoop”.
 16. Rechtsaf naar de Mgr. Nolenslaan en eerste straat linksaf (Akkermansstraat). Bij café de Gouden Leeuw aan het einde linksaf (St, Josephstraat). Aan de rechterkant zie je de oude JAL schoenfabriek.
 17. Op de rotonde rechtsaf (Deken Batenburgstraat) en eerste straat rechts (Pastoor Dirvenstraat). Tegenover de Deken Oomenstraat bevindt zich de ingang naar de Bergen.
 18. Pastoor Dirvenstraat uitrijden met aan de rechterkant de voormalige Aloysiusschool. Aan het einde rechtsaf (Kanaalstraat), einde links (St. Josephstraat). 
 19. Einde links en meteen rechts (Hoge Ham). Na 150m linksaf fietspad op (Looiersplein). Net vóór Gall & Gall rechtsaf (Nieuwstraat). Bij het parkeerterrein rechtdoor fietspad op (flat aan je rechterkant). Je bent nu op het Wilhelminaplein met Park Vredeoord aan je rechterkant.
 20. Einde links en meteen weer links (Oranjeplein, gaat over in Geer) naar Geer / Oranjeplein.
 21. Einde rechtsaf en meteen links (Kardinaal van Rossumstraat) en bij de Oude Kerk rechtsaf de Kerkstraat in. Op nummer 33 bij Museum de Looierij kun je van woensdag tot en met zondag van 13:00-17:00 uur nog even nagenieten met een kop koffie of thee. Of drink daar een welverdiend verfrissend “Tussen Donk en Vaart”-biertje dat speciaal voor deze route gebrouwen wordt en exclusief bij Museum de Looierij verkrijgbaar is. Loop ook eens vanuit het museumcafé via het terras de Donk op achter het museum. Één van de weinige overblijfselen van zandverstuivingen in de kom van Dongen.

Hoofdroute

Navigatieondersteuning GPX

Een GPX-bestand kun je gebruiken als je gids op je smartphone via een app. Het GPX-bestand openen met GPX viewer of Osm-And (Android) of GPX viewer en Osm-And (Apple). Andere te gebruiken apps zijn Komoot, Strava, Garmin, RouteYou, Ride with GPS.

Uitbreiding A (ca. 5,4 km)

Verlaat de hoofdroute door niet rechtsaf de Heuvel op te slaan, maar ga rechtdoor om via Heuvelstraat die overgaat in de Rijensestraatweg tot Wilhelminakanaal te fietsen. Bij het kanaal rechtsaf fietspad op, net onder de brug (knooppunt 6) rechtsaf Doelstraat in. Einde Doelstraat (knooppunt 30) linksaf Groenstraat/Hoge Dijk. Deze weg heeft 2 namen. De Groenstraat (rechterzijde) hoort bij de gemeente Dongen, de Hoge Dijk (linkerzijde) hoort bij de gemeente Oosterhout. U passeert natuurtuin Kandoel en Bosgoed het Blik. Mooie plekken om te bezoeken als ze open zijn. Een andere interessante plek is de IJzertijdboerderij die hier is nagebouwd. Deze kun je elke zaterdag van april tot oktober bezoeken (niet gratis) door even rechtsaf de Oude Oosterhoutsebaan op te fietsen. De route zelf blijft rechtdoor gaan.  Groenstraat volgen en bij verkeerslichten (knooppunt 3) oversteken en rechtdoor fietsen. Groenstraat blijven volgen en net voor nummer 74 linksaf het fietspad (Maaierspad) op. Einde rechts (Berkenstraat) en na 100 m. linksaf fietspad richting Oosteind (Kerkepad). Fietspad gaat over in straat (Brouwerijstraat). Helemaal uitrijden en einde rechts (Provinciale weg). Achter het pand op nummer 122 staat nog een looierij. Net na nummer 141 zie je de Victoriamolen. Weg vervolgen en na bakkerij Polak linksaf de Groenendijk op. Hoofdroute vervolgen vanaf punt 8.

Uitbreiding B (ca.12,1 km)

Uitbreiding B start aan het einde van de Groenendijk. Hier gaat de hoofdroute rechtsaf, maar voor Uitbreiding B blijf je rechtdoor fietsen richting Geertruidenberg/Raamsdonk (bordje links van de weg). Na ca. 100m gaat de Groenendijk over in een fietspad en volg je de Donge aan je rechterkant. Bij de driesprong van fietspaden links aanhouden en langs de Donge blijven fietsen. Onder de A27 door, einde fietspad rechtsaf naar de Oosterhoutse weg. Einde weg rechtaf (Oosterhoutseweg) en eerste rechtsaf (Het Gat, later Lange Broekstraat). Opnieuw onder de A27 door en weg vervolgen tot in Raamdonk. Aan de Lange Broekstraat 1 fiets je langs Landgoed het Broeck (open op vrijdag en zaterdag van 11.00u-17.00u of op afspraak) waarin een rijtuigmuseum en beeldentuin zijn gehuisvest. Blijf de Lange Broekstraat volgen tot in de dorpskern. Na de kiosk op het kerkplein linksaf (Pastoor Bruijnenstraat) en na ca.100m (knooppunt 12)rechtsaf fietspad (Halve Zolenpad) op. Dit fietspad is aangelegd op de plaats waar ooit de spoorlijn van Raamsdonksveer naar den Bosch liep. Volg deze route gedurende 2,8km en sla na de Brandweerkazerne/oude spoorwegemplacement in Waspik bij knooppunt 13 rechtsaf, het fietspad op langs de Spoorstraat. Op de driesprong rechtsaf (s Gravenmoerseweg) en de parallelweg op. Na 100m bij knooppunt 48 rechtsaf fietspad op (Kronkelpad). Aan je linkerkant ligt Theetuin de Lage Brug. Als de ophaalbrug omlaag staat is de theetuin geopend. Einde Kronkelpad linksaf, weg oversteken en meteen weer rechtsaf het fietspad op. Bij de sluis over de Dongen zit je weer op de hoofdroute. Volg de hoofdroute bij punt 10.

De Donge nabij ’s Gravenmoer.

Uitbreiding C (ca.13,9 km)

Vanaf de ecologische verbindingszone aan de Procureurweg de weg oversteken en het pad helemaal uitrijden tot aan de Kwartelweg. Linksaf naar de Fazantenweg, einde rechts (fietsstrook langs de EVZ). Einde weg linksaf Veepad. Einde Veepad oversteken en linksaf fietspad volgen (Eindsestraat). Je passeert de in 1935 gebouwde Mariakapel. Einde fietspad Eindsestraat oversteken en links vervolgen richting Tilburg. Na 100 meter rechtsaf fietspad op, einde links en meteen rechtsaf slaan (Voldijk) onder de ring Tilburg door. Fietspad helemaal uitrijden (3 keer een weg oversteken) en net voor het kanaal linksaf de fietsbrug over. Onderaan de brug linksaf (de brug onderdoor) en meteen weer links (Munnikenburenpad). Fietspad volgen en bij de vijfsprong het bruggetje en de weg oversteken (Mingensbergerstraat). Aan het einde links meedraaien (fietspad). We komen nu in de Dongevallei. Na de brug over de Donge, linksaf de Langendijk op (net als de Voldijk een oude landweg die nog zichtbaar is in het landschap, artikeltje over oude wegenstructuur?). Rechtdoor rijden, voorrangweg oversteken (Middeldijkdreef) en weg vervolgen. Na ca. 150 meter rechtsaf fietspad op. Hier wordt nieuwe natuur ontwikkeld. Na enkele honderden meters einde fietspad rechtsaf (Langendijk). Onder het viaduct door en direct na de eerste boerderij rechtsaf (Flaassendijk). De sloot aan de rechterkant is de ‘oude’ Donge. Halverwege stroomt deze onder de weg door. Een paar meter verder stroomt de nieuwe, meanderende Donge ook onder de weg door en voegt zich bij de oude stroom. Flaassendijk volgen tot Wilhelminakanaal. Linksaf (knooppunt 39) fietspad op richting Dongen. Bij Dongen aangekomen de fietsbrug oversteken. Onderaan rechts en meteen links (Wilhelminastraat). Nu de tweede straat links (Julianastraat) waar je op nr 122 de voormalige schoenmakersvakschool passeert. Rechtdoor fietsen met de kerk aan je linkerkant. Rechts tegenover de kerk op nummer 53 passeer je het pand van Schoenfabriek Smits. Het hoofdgebouw stamt uit 1915 en is later verbouwd tot appartementen. Kerkstraat volgen tot aan Museum de Looierij.